9-Charlieplexor (9-pins för 72 lysdioder)Detta Instructable visar hur tråd en 9-Charlieplexor. (Detta är en "Charlieplexing krets med 9 noder" kunna kontrollera 72 lysdioder eller mindre.) En allmän metod kunde tas från denna layout för större Charlieplexors. Jag kommer sannolikt att ett större Charlieplexor krets som jag kan få gjort, men jag stannade vid en tillräckligt stor för en 8 x 8 array setup. Detta beror på att ledningar en 9-CP för hand i en icke-komprimerad array omfattar redan över hundra krets anslutningar, för att inte nämna 72 jumper och 72 bly anslutningar till lysdioderna själva. Jag har redan byggt LED arrays (i 3 paneler) och jag planerar att ha ett band kommer bort varje sub array panel att plugga in i styrelsen ovan. 72 byglarna är ganska snabba tråd, men det är redan tydligt att ~ 24 ledningarna kommer av varje panel skulle vara smärtsamt att koppla in individuellt.

Anledningen till att jag bygger detta är att kontrollera en LED för spel som jag vill bygga in i väggarna i kartong ladan byggde jag för min dotter. Jag ville ha en styrelse att jag kan koppla in LED leads och inte har en formell array (som en 8 x 8 eller liknande, även denna styrelse kan säkert användas för att göra det).

Det finns många Charlieplexing lösningar där ute, men jag blev förvånad över hur svårt det är att hitta ett hur-wire exempel för en "platt" breadboard krets driva mer än 12 lysdioder. Många LED kuber är chip driven lösningar. Det kändes som jag förstod Charlieplexing, och jag ville inte spendera några dagar läst upp på markerna från Maxim integrerade (som verkar ha transistorn drivs drivrutiner, etc.), så jag byggde min egen tråd-bara/skärbräda lösning.

Idén kom till medan du tittar på 3 pin Charlieplexing kretsar som den på Titta på kretsen som det slog mig att Charlieplexing är ungefär som kemi, där i stället för en obligation med ihopkopplade elektroner varje nod i princip förbinds av en kant som består av två ihopkopplade dioder (se ritning). Med denna förenkling jag fann mig själv tittar på Network Theory som ledde mig till Grafteori och Komplett grafs, som i grunden är ritningar av Charlieplexing som använder en-line-jämlikar-två-dioder idén, och noder är antalet stift.

Så istället för att bygga en 9-dimensionell octahedron (med centrum nod, som fortfarande vill jag göra...), insåg jag att jag bara behövde en lista med adresser som motsvarar varje nod röra alla andra noder, utan dubbletter.

Med idéerna ovan och vissa avstånd för kabelhantering (med nummer/Excel då iCircuit), kom jag upp med den kretsen visas.

Låt oss bygga det!

Se Steg
Relaterade Ämnen

Blinkande lysdioder + kontrollerbar Servo

detta projekt består av två kretsar (blinkande LED kretsen och servo motor krets) ansluten till samma strömkällan. Jag hade tänkt kretsarna som ska användas som början till att skapa en leksak robot, men du kan nog hitta en mängd olika användningsomr...

Din egen färgsensor med hjälp av lysdioder

Visste du att du kan göra en "billig" men effektiv färgsensor med några grundläggande komponenter?Denna superenkla instructable kommer guide du gör din egen färg med hjälp av sensor en massa lysdioder och en LDR.Jag har lyckats göra ett väl ordn...

Småbarn interaktiva LED System (pågår)

Jag jobbar på två projekt parallellt och jag vill organisera vad jag har på detta projekt innan jag börjar dokumentera det andra projektet.Småbarn interaktiva LED System (pågår)Beräknad: 50% komplett.När du är klar som projektet ska:Består av: karton...

LED-klocka

en 24-timmarsklocka med timme, minut och andra indikatorer. Här är haken, trots att det är en digital media (LED) det fortfarande visar med en analog metod (cirklar!). Jag slutade att göra denna klocka månader sedan men ta inte med mig till skolan så...

ATtiny85/45/25 LED Tärning (Super enkelt och billigt!)

Om du har tittat på min 5 LED ATtiny85 POV display, vi programmerade ATtiny med Arduino. (Om du inte har sett det, klicka här) Vi kommer att göra samma sak för detta LED Tärning projekt.Totalt delar kostnaden för projektet är om $5-$10. (Inte inklusi...

Arduino/App kontrollerade skrivbord ljus

För detta projekt jag ville ha något som skulle tillåta mig att lära mig mer om elektronik/mjukvara, något jag inte riktigt fått in ännu... Jag bestämde mig för en ljus skulle vara en bra plattform för detta.Designen jag kom med var för en uplighter...

Calabaza del Terror con Raspberry Pi

Hola en todosEn esta in les voy en enseñar como hacer una calabaza del terror que al detectar movimiento emite sonidos terroríficos, todo esto gracias en una Raspberry Pi.Material:Raspberry Pi BLED'S de coloresPIR sensorCalabazaJabón AmarilloCuchillo...

Arduino Lilypad interaktiva Passion Sensing halsduk

detta var första gången jag arbetar med en Arduino Lilypad. Jag har velat prova något som behandlats med mjuk kretsar under ett tag nu. Detta är vad jag kom med. Konceptet är baserat utanför min vän Ethan Dicks från theFusefactory.orgemergent får sku...

Magiska flytande Planter rutan

Ledad planter ljuset var en blandning av idéer. Jag ville ha lite mer växter för mitt skrivbord och ville köpa en normal planter - nej, naturligtvis; jag hade att göra en. Men bara att göra en räckte inte-det var tvungen att ha något speciellt med de...

Gör din gamla Joystick Bluetooth!

Jag hittade denna föråldrade joystick i en gratis bin och beslutade att ge det ett nytt liv som en bluetooth controller för en Raspberry Pi. Denna joystick var avsedd för en Xbox 360 men du kan använda en liknande enhet eller ens en gammal gamepad.Ve...

Rörelse kontrollerade ljusshow

idén till detta projekt har knackat i mitt huvud för de senaste åren. Slutligen bestämde jag mig att få bort min rumpa och göra det. Varnas: det är en lång instructable eftersom det är ett flerdelat byggande, och jag är lite mångordig när du skriver...

Bird cage LED daylight simulation system

Ibland får du en chans att kombinera att hjälpa din familj med en trevlig hobbyprojekt...I detta fall var min svärfar ute efter ett belysningssystem för sin fågel häckar burar. Ett daylight simulation system att vara exakt. Han bad mig att ta en titt...

Arduino tickande tidsbomb

medan fipplat med min arduino, jag blev inspirerad att göra en tickande bomb som i filmer och tecknade serier. När en switch är vänt, det räknar ner från tio på en LED-display, Piper i ökande takt, och lyser en elektrisk tändare eller glödlampa när d...

ArduinoISP wire harness

efter att ha spelat med Arduino Uno, jag växte min hunger mer I/O pins och lusten att få Arduino liknande funktioner för billigt.Jag kom över Sanguino sida [länk] och RepRap sida med uppgifter om lastning bootloader till Sanguino (Atmega16A) flisa [l...

DIY Tilt Sensor minne spelet

Hur man bygger en FPGA DIY minne spelet.Team projekt: Minne Blitz. Av: Bit för Bit ProductionsKim LarssonDana CarverMegan VanHumbeckDetta projekt är för våra ECE2220 Digital Logic system kurs vid University of Manitoba. Inspirerad av de handhållna sp...

LED-lampa med Sleep Timer

Ljuset spelar en viktig roll i sömn. Starkt ljus hålla oss vakna och dim ljus hjälper oss att få sova. En av de bästa knepen för att få sova är att börja stänga av lampor innan du faktiskt gå till sängs. Genom att gradvis minska mängden ljus, hjälper...

Hur man bygger din egna tid fontän

vi har alla sett den söt video på tuben! Du vet den magiska vatten fontäner som verkar för att "frysa" vattendropparna i luften, eller ens få dem att gå baklänges!Jag har varit fascinerad av dessa "magiska" thingamabobs för ganska någr...

Bygga en elektronisk polyhedral die

tärning är roliga. Polyhedral tärning används i D & D är ännu roligare, särskilt i stora nävar i olika storlekar. Men en handfull är inte alltid praktiskt.Ända sedan jag såg den dragon ben elektroniska die wand annonseras i de ryggen sidorna i Dragon...

Arduino attiny85 charlieplexing

Det är rainning lysdioder...Förra veckan jag såg i en butik en underlig sak: en liten mikrokontroller som Attiny85 (8 stift) kontrollera 20 lysdioder med en regneffekt!En omöjlig sak arbetar med den berömda Charlieplexing algoritmen.Steg 1: En bit av...