Flygbolaget-portable 8" Dobsonian teleskopjag ville ha ett teleskop som jag kunde ta på ett plan men som skulle ha en användbar bländare och inte skulle bli för dyrt. Den resulterande omfattningen väger cirka 16,5 kg, med en spegel låda som passar i en ryggsäck och som har ungefär hälften av vikten, och med alla andra bitar montering i bagage, kläder och allt annat jag packar.

Omfattningen ser roligt. Den har en fyrkantig låda på semicircular rockers på undersidan, då en enda trä fjäderben leder till en focuser ombord varav det sticker ut en stjälk för den sekundära mriror, och en rundad coathanger med en ljus-sköld. Den ursprungliga designen används två struts, men en är nog på denna storlek. Teleskop behöver egentligen rör. Rören är bara där för att hålla de optiska element på plats och att hålla ut ströljus och båda uppgifter kan utföras på andra sätt.

Efter disassemly är ingen mer än 16.5" lång. Den andra bilden visar alla delar läsning för packar ihop. Jag ursprungligen planerat för teleskopet att montera på plats med inga verktyg, men hamnade avkopplande som att möjliggöra en Philips skruvmejsel. Använda Philips skruvar på några platser lägre vikt över den stora wingnuts som jag annars skulle ha använt.

Teleskopet ser inte mycket ut, men jag har haft bra utsikt över Whirlpool galaxen, Dumbell nebulosan, nordamerikanska nebulosan, Ring nebulosan och olika andra rymden objekt. Det fungerar på planeter, även om det är bäst för låg förstoring rymden visning.

Jag ursprungligen planerat att använda en 6" F/5 spegel, men jag fick en mycket billig 8" F/4 spegel med en spricka nära en kant. Det visade sig att de påfrestningar som framkallas av sprickan bara allvarligt förvrängd spegel i ett område, och så jag blackout som. Det förklarar den mörka halvcirkeln nära ena sidan av spegeln. Det finns bloddrypande Detaljer om hur jag testat spegeln här.

På gång var min träbearbetning färdigheter mycket begränsad. De motordrivna verktyg jag använde var:

 • billiga Harbor-Freight sticksåg
 • borrmaskin, med en uppsättning av hål-sågar och 1,25" tingen lite
 • väns tabell såg (jag kunde ha gjort nedskärningar med pusslet och en bra blad i stället som en Bosch Pentalogin U234X)
 • väns mini router för ett avlångt hål, som jag också kunde ha gjort med borr och rattail fil (och jag kunde bara ha haft ett runt hål med bättre mätning).

Jag använde även en hemmagjord laser kollimator för att rikta speglar.

Optiken var:

 • 8" F/4 flisas spegel, köpt för $39 på CloudyNights
 • 1,83" sekundär spegel, köpt för $9 på CloudyNights (ena änden vändes lite, så jag blackout)
 • Mars's Eye röd prick finder (du kan också använda en tusensköna röd prick finder från Walmart eller Academy, särskilt med vissa ändringar)

Andra delar och leveranser:

 • skrot trä och partikel styrelsen
 • en 14-16" trä/spånskiva/plywood cirkel, ca 1/2"-3/4 "tjock (se mer i steg 4 för källor)
 • JB Weld
 • Titebond II
 • silikon lim (äldre, stinkande sorten, de nyare icke-illaluktande är tänkt för att vara inte lika bra)
 • 1.25" PVC conduit
 • 1/4-20 vagnsbultar, fender brickor och några nötter
 • Diverse maskin skruvar och muttrar
 • 1/16" vidhäftande PTFE (Amazons industriella och vetenskapliga store)
 • 1/4" gängad stång och 3/16" fyrkantig stav (många sätt att göra detta)
 • en ven
 • vissa träskruv
 • sju 1/4-20 tre-LOB kvinnliga thru-håls knoppar (Amazons industriella och vetenskapliga store)
 • en Vinylskiva (om en dollar på ebay)
 • platt svart akrylfärg
 • en klädhängare
 • vissa skumgummiplatta
 • fyra tråd band
 • silvertejp
 • ett ringpärmstillverkande hål reinforcer klistermärke
 • två långa fjädrar
 • tre starka komprimering fjädrar (jag använde gräsklippare motor ventil fjädrar).

Och om du inte har någon teleskop ännu, måste okularen. Jag rekommenderar för att börja med en 30 / 32mm Plossl och en 10mm Plossl.

Jag också föreslå att du läser alla steg innan du gör något. Jag tänker inte ge många dimensioner som de ska beror på din spegel. Jag antar du vet hur en Newtonian teleskopet fungerar.

Uppdatering: Jag hittade min konstruktionsritningar och när du har redigerat dem lite för tydlighetens skull och för att passa med den slutliga versionen, jag postat ett par av dem. Om du vill ha SVG filer som bilder är gjorda av, låt mig veta, men eftersom din dimensioner kommer att vara annorlunda från min, du är bättre att göra egna ritningar.

Se Steg
Relaterade Ämnen

Dobsonian teleskop skala

Hej alla!I´ve varit söka och ther´s nästan ingenting på internet om hur man gör en hemmagjord dobsonian teleskop skala, så jag beslöt att göra en själv så alla ni som har ett dobsonian klassiska teleskop kan göra en och förbättra dina kunskaper i ast...

Hemgjord 12,5 tum Dobsonian teleskop

Hur man bygger ett 12,5 tum stängda röret Dobsonian teleskop. Jag började bygga det våren 2008, men huvuddelen av arbetet var klar i juli 2008 med första ljus inträffar den 25 juli. Detta Instructable beskriver planering, design, och delar av omfattn...

Manuell inställning cirkeln för Dobsonian teleskop

Som en lång tid visning av jag är glad att presentera min första instructable. Detta visar hur jag gjorde manuell inställning cirkel för min dobsonian teleskop. En inställning cirkel används för att ange azimuth koordinaterna för att lokalisera objek...

Mindre Dobsonian teleskop

jag var saknat att göra ett teleskop, men behövde inte en annan. Så övertalade jag en kollega att göra en med mig. Optiken var billiga--en 6" F/5 spegel (med en 1,5" sekundära) från en grumlig nätter säljare för omkring $60. I klassisk stil skul...

BYGGA en DOBSONIAN teleskop MOUNT

Jag har en Orion 203 mm (8 tum) reflektor teleskop (f/4.9) som kom som en paketlösning med Sirius GoTo fästet. Dock köpte jag en Orion ED80 80 mm (f/7.5) refraktor teleskop att använda med GoTo fästet för astrofotografering. Som ett resultat, började...

Kastar en stor, ljus-vikt teleskop spegel från återvunnet glas

första bilden nedan visar en 12,5 tum diameter, 1,5 tum tjock, teleskop spegel blank, tillverkade av återvunnet glas, som har varit lättade av gjutning spegeln i en mögelsvamp som gjort massor av hexagon-formade fickor bak i spegeln. Detta är histori...

Dobsonian mount ersättning för spegel teleskop

Vad är en "Dobsonian"? Vad är det för? Vad är det huvudsakliga syftet med den, varför finns det människor som älskar det? Tja, om du är en amatör astronom, du har förmodligen en eller flera scope, och kanske en av dem är en reflektor. (Reflektor...

70mm brytande teleskop

min son ville ha ett litet teleskop. Optik för denna 70mm F/4.3 en köptes på CloudyNights.Röret är 1/8" tjocka kort-board slangar, impregnerad med en blandning av Titebond II och vatten. Främre bredare röret håller linsen på plats (och det finns en i...

Cross-laser kollimator för newtonska teleskop

jag gjorde två billiga laser kollimatorer (den andra som för en vän, med hans hjälp). Kostnaden var ca $16 varje i aluminiumrör (inklusive frakt) och om $4,50 för en cross-laser från dealextreme. Denna laser projekt en fin stort kors snarare än en pr...

DIY uppföra prisma Focuser okular Binoviewer hemlagade refraktor teleskop

En stjärna diagonal är en vinklad spegel eller prisma används i teleskop som tillåter visning från en riktning som är vinkelrät mot den vanliga okular. Det låter mer praktiskt och bekvämt när teleskopet pekar på, eller nära zenit. Också, den resulter...

DIY trä Binoviewer från Nikon Mikroskop uppföra prisma hemlagad refraktor teleskop

DIY trä Binoviewer från Nikon Mikroskop uppföra prisma hemlagad refraktor teleskopKikare alltid den bästa lösningen för dem som är nya att astronomi och att utforska stora skönheten i universum. Funktionerser med båda ögonen kikare verkar naturligare...

220V hemlagad PORTABLE POWER INVERTER

Hej vännerDetta är en handledning om "Hur man gör en 220V portable power inverter" denna inverter är kapabel att driva lågenergilampor, tube lampor, dc fan ext. det kan hantera upp till 150W.even du kan ladda din laptop och mobilObs: detta är en...

3D tryckt Ethernet teleskop

Jag har sett PiKon. Det är bra. Jag vill göra det. inte original men lägga till funktion!så jag gjorde Ethernet teleskop. Det är projektnamn är WIZKon teleskop ! : )Steg 1: Förbered materialBehöver dessa...3D cad-fil : jag publicerat under webbplats...

Ett teleskop stativ förvandlas till ett kamera stativ!

Hej, detta är min andra instructables och dess när jag vände ett teleskop stativ till en kamera monter med några starka lim och eltejp så jag hoppas du njuter och glöm inte att kommentera :)...

12 förbättringar för ett billigt teleskop

ett billigt teleskop kan avskräcka någon från att utöva astronomi hobby. Brukar är effekten av sänka priset för ett scope förknippat med att kompromissa med prestandan. I många fall innehåller leverantören ytterligare funktioner som avser att attrahe...

Lägga till en retikulära i ett teleskop okular

A retikulära (eller riktmedel, eller fokalplattan eller vad du vill kalla det), är hårkorset visas vanligtvis i ett teleskop finder omfattning. För att säkerställa finder räckvidd och huvudsakliga tillämpningsområdet justeras det är praktiskt att ha...

12V leverans för Portable lödning Station

Hej är här min första video instructable jag hoppas du gillar för mer infro vänligen besökhttp://legwinskij.blogspot.com/2010/12/tutorial-Make-Your-Own-12V-Portable.html...

Flygbolaget Travel Tips

min fru och jag oftast flyga Southwest Airlines inom landet, det vill säga inom gränsar av Förenta staterna. Detta är insidan av en Boeing 737 som southwesten använder uteslutande i sin flotta. (Fotot är från Bing bilder.)Om jag försöker att läsa, gi...

40$ USB super teleskop, lätt att göra, ser kratrar på månen

förvandla en gammal telelens och en webbkamera i ett kraftfullt teleskop som kan se kratrar på månen. Bredvid det webcam och tele-objektivet är allt du behöver några vanliga pvc VVS material (rör, diameter adaptrar och slutkrokar)Steg 1: Material som...